Bernard & Mariëtte                                            op Bonaire

                        

18 mei 2018

De nieuwe zender draait op volle kracht!

Nadat de nieuwe zender in December 2017 (op tijd!) aankwam op Bonaire konden we alle onderdelen installeren en alles bekabelen zodat de zender kon worden getest. De belangrijkste onderdelen zijn de zender zelf, de automatische besturing, het antennesysteem en de air conditioning om alles koel te houden. Met man en macht is er de hele maand januari aan gewerkt. 

De viering was al gepland op 30 januari en dat werd nog spannend. We waren dan ook erg dankbaar dat we een paar dagen voor de viering de zender op volle kracht konden testen. Met succes! Inmiddels draait de nieuwe zender alweer 4 maanden volledig volgens schema. Dat betekent iedere dag uitzenden van 17:30u – 8:30u. 

Het bereik van de zender is meer dan verdubbeld, en dit komt overeen met de berekeningen die van te voren waren gemaakt. 

Dit kaartje geeft ons bereik aan: Cuba, Caribische eilanden, Guyana, Mexico, Colombia, Venezuela en N-Brazilie. In al deze landen klinkt elke dag het Woord van God.

Reacties 

Uitzenden is één ding, maar dat mensen ook echt luisteren is nog iets anders. We zijn blij met de reacties van vele luisteraars. Het aantal reacties is flink verhoogd. Hier volgen een paar:

Mexico – “Ik heb jullie eindelijk weer gehoord in Yucatan na zoveel jaren, Dank jullie wel!”

Guyana – “Goedenavond broeder, luisteren naar jullie programma geeft me hoop en moed over Gods Koninkrijk. Ik vraag jullie om te bidden voor mij en mijn gezin dat we meer groeien in ons geloof en we dat we allemaal het onderwijs van God beter begrijpen”.

Cuba – “Hallo Trans World Vrienden, moge God jullie overvloedig zegenen. En moge Hij jullie helpen dit belangrijke werk voort te zetten: het doorgeven van het goede nieuws over Gods plan voor de redding van de mensen. Ik kan vertellen dat jullie programma’s het meest hoopvolle is dat God me geeft om naar te luisteren hier in Santiago, Cuba. Jullie uitzendingen zijn erg belangrijk voor mijn geestelijke groei. Graag ontvang ik ook jullie boek”. 

4 mei 2018

Op bezoek bij Radio New Song op Curaçao

In april hebben we 2000 Bijbelse dagboekjes ‘Alimento Pa E Alma’ naar Curaçao verscheept. Op 3 mei ben ik zelf naar Curaçao gevlogen om met verschillende voorgangers te spreken over de verspreiding. Ik wilde zeker weten dat de boekjes goed terecht zouden komen. In twee dagen heb ik zes voorgangers gesproken en allemaal waren ze enthousiast. Eén voorganger had het boekje gegeven aan een groep nieuw gelovigen aan het einde van een evangelisatie campagne. Twee kerken hebben hun eigen lokale radio  station. In de studio van New Song kon ik op de radio vertellen over het boekje en gelijk kwam er al iemand binnen om ernaar te vragen. Deze radio stations zullen ook dagelijks een overdenking voorlezen. Ik ben blij dat ik gegaan ben en heb er geen twijfel over dat alle boekjes snel verspreid zullen zijn! 

8 december 2017

De zender is onderweg 

De nieuwe radiozender is door de fabriek afgeleverd en onderweg naar Bonaire! Op dit moment is het op een containerschip tussen Miami en Bonaire. We hopen en bidden dat het volgende week hier is, zodat we het in januari kunnen installeren.

Foto: Ingenieurs van TWR Bonaire bij de nieuwe zender. Ze kregen training in de fabriek van Nautel in Canada begin november.


Een belangrijke mijlpaal voor ons project was de ingebruikname van het nieuwe antennesysteem eind juli, het blijkt dat TWR Bonaire op 800AM nu in Cuba en Venezuela al veel beter te ontvangen is, zelfs met de oude zender. Met de nieuwe zender straks verwachten we dat het bereik wordt verdubbeld!

8 december 2017

Jan & Jellie Douma op Bonaire

Gisteren kwamen Jan en Jellie Douma uit Voorthuizen aan op Bonaire! Geweldig om ze weer te zien. 

Vandaag heb ik ze rondgeleid bij de studio’s en volgende week gaan we naar de zender, waar Jan natuurlijk erg benieuwd naar is, als doorgewinterde radioamateur. Vandaag eerst maar even een hoedje gekocht tegen de felle zon.

8 december 2017

Waarom ook alweer?

Temidden van alle techniek moeten we vasthouden waar het om gaat: Gods glorie op de radio en de luisteraar bekendmaken met het de liefde van de Here Jezus. We blijven iedere dag uitzenden en er komen regelmatig reacties, zoals deze uit Cuba:

Ik ben een trouwe luisteraar van Trans World Radio. Het is hier vanaf 9 uur ’s avonds te horen. Jullie programma's hebben geholpen in mijn spirituele groei. op dit moment heb ik net een jaar lang naar je geluisterd. Ik heb mijn leven aan de Heer overgegeven samen met mijn man en mijn dochter. Het zijn hele goede programma's.  Yamilee Zaldivar 


19 juli 2017

Wonderen onder water 

Als je wilt zien hoe mooi God alles onder water heeft geschapen, dan moet je zeker naar Bonaire komen. Je hoeft niet diep te duiken, gewoon snorkelen langs de kant en je ziet de mooiste koralen en veelkleurige vissen. 

TWR Bonaire heeft al bijna 20 jaar een mooie muurschildering die het onderwaterlandschap laat zien. Helaas was dit schilderij door de felle zon in de loop van de jaren verbleekt. Tijd voor iets nieuws!

Begin juli zijn 5 ervaren schilders gekomen, die een volledig nieuw ontwerp op de enorme muur (8 bij 12 meter) hebben geschilderd. Terwijl ze druk bezig waren, hebben ze nog commentaren van duikers en natuurliefhebbers meegenomen om alles zo natuurgetrouw mogelijk neer te zetten. We zijn superblij met het resultaat! 

We hadden altijd al een Bijbeltekst onder het schilderij uit Psalm 107:24: Zie de werken van de HEERE en Zijn wonderen in de diepte. Maar dan in het engels. Nu hebben we bovenaan de tekst ook in het Papiamentu gezet. 


De nieuwe muurschildering wordt enorm goed ontvangen. Auto’s stoppen, mensen nemen foto’s. Op Facebook werd het een muur van hoop genoemd. Voor TWR markeert het een nieuwe fase op Bonaire, waar we straks met vernieuwde kracht het Evangelie verspreiden.

19 juli 2017

Van $0 tot $3,8 miljoen

Toen TWR dit project begon in 2014 was er nog geen geld, alleen een plan. Afgelopen juni was het zover dat alle benodigde $3,8 miljoen voor het Power Up Bonaire project binnen was. Wereldwijd is er royaal aan bijgedragen en de laatste $100.000 kwam van een radio campagne van enkele christelijke stations in de VS.  De oprichter van TWR, Paul Freed, zei al dat je nooit moet kijken of er voldoende geld is voor een project, maar dat je je alleen moet afvragen of iets Gods' wil is en dat Hij zal zorgen voor alles wat nodig is. We zijn dankbaar dat Hij heeft voorzien in geld, maar ook in mensen met de juiste expertise. 

We zijn nu midden in de testfase, waarbij het complete antenne systeem wordt doorgemeten met een kleine testzender. Tegelijk moeten we wel iedere avond vanaf 17:30u weer de normale uitzendingen verzorgen. Dit geeft soms wel wat stress en er zijn nog veel hobbels te overwinnen voordat in januari 2018 de nieuwe zender kan worden geïnstalleerd. 


24 mei 2017

Nu alles aan elkaar knopen

De komende weken is weer een drukke tijd voor ons team; alle componenten die we hebben geinstalleerd knopen we aan elkaar en het hele zender systeem wordt getest!

We hebben de afgelopen weken belangrijke onderdelen van de nieuwe zender geinstalleerd: het transformatorhuis, de phasor, die de richting van het radio signaal bepaalt, de airconditioning, de dummy load, die tijdens het testen alle electrische energie verbruikt zonder dat er een radio signaal wordt uitgezonden, de generator die bij stroomuitval de belangrijkste componenten draaiend houdt.
We zijn nu bezig om met kabels en schakelaars verbindingen te leggen tussen de verschillende componenten en zo het hele systeem aan elkaar te knopen. Natuurlijk kunnen we pas echt draaien als de nieuwe zender er ook is, maar we hebben een kleine 5kW zender waarmee we alles kunnen testen. 

De nieuwe 400kW zender is op 21 april besteld en verwachten we in december 2017 op Bonaire! 
24 mei 2017

Opa met 6 kleinzoons

In april is Ralph Vanderwerf (79) ons komen helpen, samen met met een zoon en 6 kleinzoons, allemaal professionele electriciens. Toen Ralph hoorde dat TWR Bonaire vrijwilligers zocht, dacht hij: “Wat kan ik mijn kleinzoons een mooie herinnering meegeven door samen met hen te werken aan het radio signaal dat naar Cuba gaat!” 

Ze hebben het hele airconditioning systeem voor ons besteld, laten leveren en zelf geinstalleerd, als vrijwilligers! Ongelooflijk zo’n inzet en dan betalen ze ook nog zelf de reis. 


Ralph noemt Filippenzen 1: 6 als zijn favoriete bijbelvers. “Ik vertrouw erop dat Hij Die in u  een goed werk begonnen is, dat voltooien zal tot op de dag van Jezus Christus.”. Hij zegt: "Leeftijd is geen factor. Het is niet door mijzelf. Echter, hij kan het wel via mij doen. Ik kan alles doen door Christus, die mij kracht geeft. Ook al ben je 80 of 90 jaar oud.” 

24 april 2017
Transformatorhuis gereed

 

Foto: best mooi geworden toch, dat Trafohuis? Er komt nog een platform aan de voorkant, want de deuren zitten wat hoog. 

17 maart 2017

Vlag in top!

Op 24 februari bereikten we het hoogste punt van het nieuwe transformatorhuis en hebben we de vlag gehesen. Ik had een Bonaire vlag meegenomen, maar volgens de traditie  op Bonaire moet deze wit zijn. Dit transformatorhuis levert straks stroom voor de krachtigste radiozender van het westelijk halfrond.

De bouw ligt aardig op schema en het gedeelte dat we het eerst nodig hebben is inmiddels afgewerkt. De electronica is net deze week per container gearriveerd vanuit de Verenigde Staten. Vorige week kwamen twee containers binnen met alle “phasor” aparatuur. 

De phasor is belangrijk want hiermee kunnen we de richting van de radiosignalen sturen:

1. Richting het zuiden naar Venezuela en Brazilie.
2. Richting het noorden naar Cuba, Haiti en de Dominicaanse Republiek. 

Dit is belangrijk om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. De komende weken verwachten we nog 3 containers met apparatuur. Heel veel te installeren dus! 

Gelukkig hebben we goede engineers aan het werk en komen veel professionals vrijwillig meehelpen. De zender zelf is overigens nog niet besteld omdat er nog onvoldoende geld voor is. We vertrouwen op Gods timing.  16 januari 2017
Geen zand

De bouw van het nieuwe transformator gebouw heeft korte tijd stilgelegen omdat er geen zand aanwezig was op het eiland. Inmiddels is het schip met zand binnengevaren en wordt er weer flink doorgewerkt. De fundamenten zijn gestort en de eerste muren gemetseld. Begin maart komt een groep elektriciens (vrijwilligers) uit de Verenigde Staten om het elektrische systeem aan te leggen, dus we werken met man en macht om het gebouw voor die tijd af te krijgen. 

Voor het hele project "Power Up Bonaire" is nog ongeveer $400.000 nodig. Dit is de laatste 10% van het totaalbedrag. Als dit binnen is gekomen dan kunnen we de zender van 450 kW, met een levertijd van zo'n 6 maanden, bestellen. Ondertussen gaan de uitzendingen iedere dag gewoon door met de huidige zender van 100 kW.

Studenten

De eerste week van het nieuwe jaar hebben we hulp gekregen van 15 studenten van de Waynesburg Universiteit uit de Verenigde Staten. Ze hebben het hek rondom ons zendergebouw gerepareerd met nieuw prikkeldraad en het gras gemaaid dat vanwege de overvloedige regen van de laatste weken onze terreinen overwoekert. Verder hebben ze geschilderd, korte jingles opgenomen in onze studio en Mariëtte meegeholpen met verhalen schrijven en Social Media. Mocht dit iemand inspireren om ook te komen helpen op Bonaire, laat het weten!8 december 2016
Zaken doen op Bonaire

We zijn bij TWR Bonaire net gestart met de bouw van een nieuw transformatorhuis. Het selecteren van een geschikte aannemer was nog een hele toer. Ik werd gewaarschuwd: “Neem een clausule op dat je niet betaalt als het niet op tijd af is”. We hadden bij meerdere aannemers offertes voor het transformatorhuis (3 x 11 meter) opgevraagd en m'n lokale collega Benny hielp me goed bij het beoordelen van de offertes en legde uit dat een goede relatie opbouwen hier nog belangrijker is dan in Nederland, waar je vaak op afstand en via mail nog wel dingen voor elkaar kunt krijgen. Even langsgaan en praten is veel zinvoller dan een dichtgetimmerd contract. Goed om te weten en maakt het werken hier ook eigenlijk veel leuker.

Leuk vinden

Gevlucht 

Uiteindelijk besloten we in zee te gaan met de goedkoopste aannemer. We attendeerden hem erop dat hij het graafwerk en de deuren was vergeten op te nemen in de offerte. Vervolgens hoorden we niks meer, hij was onbereikbaar. Bleek dat hij het toch niet voor dat geld kon uitvoeren en hij was gevlucht voor de hele situatie. Met de volgende aannemer hadden we meer succes. Een leuk bedrijf. Offerte getekend en de volgende dag (13 december) al voortvarend aan de slag. De contouren zijn uitgezet (foto) en de grond is uitgegraven tot op de rotsen. In het transformatorhuis wordt begin 2017 een transformator geplaatst. Dit is een belangrijke stap in het project "Power Up Bonaire". Het elektriciteitsbedrijf levert ons straks maar liefst 12.000 volt aan. Door de nieuwe transformator wordt dat omgezet in 380 volt voor de nieuwe zender en in 110 en 220 volt voor andere apparatuur.  

Overleg met hoofdkantoor TWR

Begin december kwamen collega’s van het hoofdkantoor van TWR op bezoek voor overleg. Joe Barker (tweede van links) heeft hier ook gewerkt van 2005 tot 2013 en kon me goed bijpraten over de context van bepaalde beslissingen die in het verleden genomen zijn.
Satelliet

TWR Bonaire genereert ook zelf inkomsten. We installeren en beheren we satellietschotels voor een commercieel bedrijf. Dit levert een mooie bijdrage voor het werk van TWR op. Deze week hebben we een oude verroeste schotel vervangen en kon ik ook even de handen uit de mouwen steken. Dat vind ik wel mooi aan mijn werk hier, de afwisseling van werken met je hoofd en handen. 

 

Jullie steun aan ons, is steun aan TWR Bonaire.