Bernard & Mariëtte                                            op Bonaire

                        

Volg het nieuws van TWR op facebook


Januari 2018

Miljoenen mensen meer bereiken met Evangelie door ‘krachtige stem’ in Caribisch gebied

Bonaire, dinsdag 30 januari 2018 - TWR neemt vandaag op Bonaire het meest krachtige radiostation van het westelijk halfrond feestelijk in gebruik. Daarmee breekt er een nieuw tijdperk aan voor de christelijke radio-uitzendingen die gericht zijn op Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Op het eiland viert Lauren Libby, directeur van TWR Internationaal, samen met TWR-medewerkers en genodigden, de lancering van de 450.000 watt sterke zender. Libby omschrijft deze zender als “een krachtige stem voor Jezus”.

Het potentiële aantal luisteraars dat bereikt kan worden met het Evangelie in landen als Cuba, Venezuela en Brazilië zal verdubbelen naar 100 miljoen wanneer de zender van Shine 800 AM vandaag om 16.30 uur EST (22.30 uur Nederlandse tijd) wordt ingeschakeld. Shine 800 AM is de nieuwe naam voor het TWR-station op Bonaire.

Sinds 1964 zendt TWR al programma’s met het Evangelie uit vanaf Bonaire, maar in de afgelopen jaren is de roep om een sterker radiosignaal in deze regio toegenomen. Luisteraars die wonen op de grens van of net buiten het bereik van de zender hadden te maken met een onbetrouwbaar TWR-signaal of ontvingen zelfs de zender helemaal niet.

Een Cubaanse luisteraar schreef onlangs: “Twee maanden geleden zijn wij verhuisd. In ons nieuwe huis kunnen wij jullie niet ontvangen, het signaal is erg zwak. Nu hebben wij spijt van onze verhuizing. Weet u of het signaal dit jaar zal verbeteren?” Dat gebeurt nu met de ingebruikname van de nieuwe zender.

Venezuela

RTM (de Spaanse benaming voor TWR) in Venezuela en potentiële luisteraars in gebieden die tot vandaag niet met uitzendingen vanaf Bonaire bereikt konden worden, hoopten al geruime tijd op een sterker signaal. Die behoefte werd groter door de huidige politieke en economische crisis in Venezuela. RTM-directeur Gabriel Fernandez laat weten dat veel lokale radiostations die RTM-programma’s uitzonden, zijn gesloten door de regering. Dit maakt de upgrade van de zender van Shine 800 AM extra essentieel, omdat daardoor vanaf Bonaire heel Venezuela kan worden bereikt.

Bernard Oosterhoff, stationsdirecteur van TWR Bonaire, zegt: “Deze week verwelkomen wij 50 gasten vanuit de hele wereld en veel lokale genodigden om deze nieuwe zender aan God op te dragen. Een project van bijna vijf jaar is tot een eind gekomen. God voorzag in getalenteerde mensen en middelen voor de aanschaf en de installatie van de nieuwe zender. Daarvoor prijzen wij Hem.”


Foto: Officiele opening van de nieuwe zender op 30 Januari 2018


De wereldwijde achterban van TWR – inclusief de velen die hebben gebeden voor, gedoneerd aan of als vrijwilliger hebben meegewerkt aan deze € 3 miljoen kostende upgrade – kunnen de viering bijwonen zonder een reis naar Bonaire te hoeven maken. Het evenement zal via een livestream op de Facebook-pagina van TWR te volgen zijn, vanaf 14.30 uur EST (20.30 uur Nederlandse tijd). Volg het op twr.org/bonairelivestream2018.

Over TWR Bonaire

Vanaf vier grote zendmasten in het zuiden van Bonaire zendt TWR christelijke radioprogramma’s uit naar Venezuela, Cuba, Colombia, Brazilië en het Caribisch gebied. In zes talen kan elke dag van half zes ‘s avonds tot half negen in de morgen geluisterd worden op de frequentie 800 AM. TWR Bonaire is opgericht in 1964. Voor de lokale bevolking van Bonaire zendt TWR non-stop uit op 89.5 FM, de Voice of Hope.


September 2017

TWR-Bonaire bereikt door orkanen getroffen eilanden

 

‘Veertigduizend maaltijden zijn onderweg! Niemand hoeft honger te lijden. De hele wereld beseft hoe moeilijk jullie situatie is. Ik weet dat het eng is, maar haal nog even diep adem, heb geduld en zit de volgende storm ook nog uit; daarna is er eten.’ Dit is een bericht dat kort na het passeren van de orkaan Irma op Sint-Maarten werd uitgezonden via 800 AM Bonaire, het radiostation van Trans World Radio (TWR) in het Caribisch gebied.

Al weken wordt deze regio geteisterd door orkaangeweld. Met name Irma liet een spoor van vernielingen achter, nadat het op 6 september over de Caribische eilanden trok. De omvang van de schade aan gebouwen en infrastructuur op onder andere Sint-Maarten is enorm. Communicatie was aanvankelijk nauwelijks mogelijk met dit eiland, waardoor niet duidelijk was welke ravage de orkaan had aangericht. Tegelijkertijd verkeerden de eilandbewoners zelf in het ongewisse over de situatie in hun directe omgeving en eventuele nieuwe stormen die op komst waren.

De krachtige middengolfzender van TWR op Bonaire bood hiervoor snel uitkomst en speelt nog steeds een belangrijke rol bij de hulpverlening.

‘Normaal gesproken krijgen mensen nieuwsberichten en nuttige informatie van hun lokale radiostations,’ zegt Steve Shantz, van TWR voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, ‘maar veel van deze stations waren uit de lucht. En dus dachten we: wij zijn in een veilig gebied – Bonaire lag buiten het bereik van de orkaan – dus moeten we gaan uitzenden naar de gebieden die er wèl door getroffen zijn.’

Nieuws en weersverwachtingen
Al sinds 6 september klinken er daarom dagelijks extra, meertalige uitzendingen uit de luidsprekers van de radio’s op Sint-Maarten, Barbuda en de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden, met actuele informatie, weersverwachtingen en waardevolle, praktische tips. Binnenkort start TWR 800 AM Bonaire bovendien met een speciaal programma trauma-counseling, om de getroffenen van het orkaangeweld te helpen omgaan met de onvoorstelbaar grote emotionele impact van de ramp.

 

Ook het reguliere programma van het christelijke radiostation is aangepast. Er zijn interviews met christenen in de regio en er wordt gebeden voor iedereen die door de orkanen zijn getroffen: dat er snel goede hulp zal komen en dat mensen door alle moeite heen op Jezus Christus zullen zien.

Radio fungeert zo als een bemoedigende reddingslijn voor mensen die geïsoleerd zijn, omdat er verder geen communicatie mogelijk is. Familieleden uit de hele wereld bellen naar het radiostation om berichten door te geven voor hun familie en vrienden op het eiland.

Samenwerking

 

Het radiostation maakt inmiddels deel uit van een uitgebreid samenwerkingsverband. Het Nationaal Crisiscentrum in Nederland heeft gevraagd om de mensen voor volgende orkanen te waarschuwen. Verder maakt TWR Bonaire zich sterk om samen met Mission Aviation Fellowship (MAF) en commerciële Caribische radiostations de communicatie met de bevolking op de diverse eilanden weer op gang te helpen.

Oh, hoe hebben we je gemist! 

Ingezonden brief van: Doris Margot López, uit de stad Tunja in Colombia.

We hebben het contact verloren in 2000 *) toen we je niet meer konden horen. Oh, hoe hebben we je gemist!
Ik ga terug in mijn herinnering naar het jaar 1976 toen ik als 9-jarig meisje met mijn ouders dagelijks luisterde naar het station, Radio Trans Mundial (Trans World Radio). Ik herinner me de programma's: Christus de enige hoop, Een reis door de Bijbel en Peter de Octopus.

Mijn gebed van geloof op 12-jarige leeftijd was heel speciaal. De predikant op de radio deed een uitnodiging om Christus aan te nemen. En ik weet nog dat ik met tranen in mijn ogen en met mijn handen op de radio Christus in mijn hart heb ontvangen. Sinds die dag heb ik mijn geliefde Verlosser gevolgd.

Jullie, beste broers en zussen, veroverden de dorpen, het platteland en de steden in Colombia voor Jezus Christus. Ik wil mijn oprechte dank uitspreken aan alle geloofshelden die het zaad van het Woord in ons hebben gezaaid. Jullie vertrouwden op het levensveranderende effect van het Woord van God en aarzelden niet om het stevig te spreken, met wijsheid en in de kracht van de Heilige Geest.

Vandaag worden we overspoelt door de media, die de zielen voor de wereld proberen te veroveren. Het is aan jullie om te geloven dat het Woord van God nog steeds levend en krachtig is. Het Woord is effectief zoals het was sinds de oprichting van de wereld en in eeuwigheid zal blijven. Jullie hebben de middelen gekregen om elk continent voor het Koninkrijk God te winnen.

 *) In 2000 kreeg TWR Bonaire een zender met minder vermogen. In 2018 verwachten we het grootste deel van Colombia weer te kunnen bereiken met onze nieuwe zender!)  

Als bakkers geen meel hebben...

Door: Mariette Oosterhoff - 24 mei 2017 

Bakkers hebben geen meel meer, dus is er geen brood. In plaats daarvan eten we bijvoorbeeld bananen’.

Ik spreek Gabriel Fernandez, directeur van TWR Venezuela, aan de telefoon en vraag hoe het gaat. Het TWR team in Venezuela produceert verschillende radioprogramma’s in het Spaans, waaronder een kinderprogramma ‘Peter, de kleine inktvis’ en ‘Ontwaken met TWR’. Elke week ontvangen wij nieuwe programma’s en die zenden we vervolgens uit via de zenders terug naar Venezuela.  

Melk met havermout in plaats van schrift en een pen

Melk met havermout als traktatie
Gabriel vertelt mij dat ze deze zondag zijn uitgenodigd door een kerk in een gebied waar bijna geen voedsel meer is. Ze mogen het kinderprogramma ‘Peter, de kleine inktvis’ voor de kinderen opvoeren. ‘Normaal geven we altijd een tasje met schrift, pen en gum, maar nu geven we eten’, aldus Gabriel. Kinderen in Venezuela hebben honger. Veel kinderen eten nog maar een keer per dag. In sommige gedeeltes van Venezuela laten ouders hun kinderen op straat achter omdat er geen eten is.

‘Kinderen waarderen voedsel nu meer dan cadeautjes en daarom hebben we melk met havermout klaar gemaakt, dat we zondag na de show gaan uitdelen. Voor hun is dat nu een echte traktatie’.

Alles is veranderd nu, zegt Gabriel. Elke keer als we nu naar arme buurten gaan brengen we voedsel mee.

Voorzichtig met het nieuws
Ik vraag Gabriel, hoe hij met deze grote crisis omgaat. ‘Ik praat erover in het programma ‘ontwaken met TWR’. Ik vertel de luisteraars dat ze moeten leren hun eten te delen en minder te eten. Op God te vertrouwen. De laatste tijd praat ik ook veel over vrede. Elke dag lopen demonstraties uit in gevechten tussen voor- en tegenstanders van Maduro (de president van Venezuela). Mensen worden beschoten, en mensen overlijden. In het programma praat ik over hoe je nu vrede kunt vinden. Hoe kunnen we in deze omstandigheden ons geloof in God behouden en hoe moeten we bidden?'

Gabriel: 'Binnenkort hebben we een vergadering met alle programmamakers. Onze luisteraars hebben veel vragen. Als staf moeten we leren omgaan met het nieuws dat vaak gemixt is met onwaarheden. Dit maakt de mensen in de war. Er is zoveel politieke propaganda, op websites, facebook en whatsapp. Ook het TV kanaal is pro-regering. Ze brengen alleen nieuws dat gunstig is voor hen.

Ik vertel mijn team nauwkeurig om te gaan met nieuws dat binnenkomt. Wat kun je wel en wat kun je niet delen op de radio? Zelfs christelijke organisaties brengen verschillend nieuws. Een zeer bekende christelijke organisatie is pro-Maduro. We worden dus heel voorzichtig met het delen van nieuws.'

God is niet in een crisis
Gabriel: 'Ook onder de christenen wordt verschillend gedacht. In ons team zijn er mensen voor en tegen de regering. Maar we doen ons werk en dat is het Evangelie brengen. Er is liefde en respect voor elkaar. Elke dag beginnen we samen met bidden en Bijbel lezen en delen. Er is een grote crisis in Venezuela, maar we vertellen elkaar en onze luisteraars: ‘God is nooit in een crisis’.

Cubanen hongeren naar geloof en bijgeloof

Uit: Nederlands Dagblad – 6 februari 2017 – door Herman Veenhof

Alberto Gonzales, TWR Cuba in een skype interview met Herman Veenhof, journalist van het Nederlands Dagblad

Nu de mogelijkheden er zijn, stort Cuba zich op elke denkbare levensovertuiging, zegt voorganger Alberto González. Opvallend is dat het christendom op Cuba authentieker is dan de populaire, op bijgeloof gegronde ‘santeria’.

Havana
Alberto González Muñoz, een 74-jarige Cubaanse baptist, valt bijna elke dag om van verbazing. ‘Mijn dochter zat jarenlang op een school waar de directeur haar echt pestte, omdat zij uit een gelovig gezin kwam. Hij was lid van de partij en hing het officiële atheïsme aan. En juist hij bleek christen geworden te zijn!’

De veranderingen op Cuba gaan snel. De dood van Fidel Castro op 25 november vorig jaar was daarvan niet meer dan het symbool, El Lider Maximo was al tien jaar op een zijspoor gezet. ‘Natuurlijk blijft hij in herinnering als de meest markante Cubaan ooit, iemand die zestig jaar lang de macht had. Ook de verdeeldheid blijft. Hij oogstte felle haat en warme liefde, geen enkele Cubaan heeft er niet een gevoel bij’, zegt González.

Ongekend
Belangrijker zijn veranderingen in geestelijk opzicht. González is directeur van Trans World Radio Cuba. In 2012 kon TWR op het tropische Caraïbische eiland een eigen pand openen, dat studio, woonhuis en kantoor tegelijk is. Ongekend, in het licht van de eerdere repressie door de ­Cu­baanse eenpartijstaat van gelovigen en kerken.

González maakt al sinds 2009 het radioprogramma Messages of Faith and Hope, maar nu kan hij als een Cubaan op Cuba tegen zijn eigen volk praten. ‘En dat is heel anders dan een preek in het Spaans vanuit het Westen. Mensen horen mijn accent en weten meteen: “Hé, dat is er eentje van bij ons!”
‘Heel Cuba hunkert naar een levensbeschouwing, nadat het land na de revolutie van 1959 officieel atheïstisch was geworden en in 1992 ‘seculier’. Nu mag van alles: huiskerken, open diensten, eigen gebouwen en openlijk vertellen over je geloof. Alleen evangelisatie en de media zijn nog vrijwel taboe, nadat de staat alle religie in 1962 van de radio en uit de media had geknikkerd.’

González hoorde van een overheidsrapport waarin stond dat nu een vijfde van alle Cubanen ‘iets met kerken’ had. In zijn eigen omgeving maakt hij de meest onverwachte bekeringen mee.
De nieuwe openheid heeft een schaduwzijde. Ook de aanhang van de zogenoemde ‘santeria’ neemt toe. Daarbij horen mensen in witte gewaden die een soort vooroudergeloof belijden, waarin animisme, voodoo en verbasterde rooms-katholieke elementen samenkomen.

In de tijd van onderdrukking liet de Cubaanse staat dat bijgeloof als de authentieke oervorm van geloven vrij en zette christenen klem.
‘Historisch is dat onzin, santeria kwam mee met de slaven die de christelijke Europeanen uit Afrika haalden. Niet santeria, maar het christelijk geloof is de religieuze bakermat van Cuba.’

Miriam
Alberto González is 74 jaar, al 51 jaar getrouwd met Miriam. Ze hebben drie kinderen, allemaal getrouwd en betrokken bij evangelisatiewerk. En ze hebben zeven kleinkinderen. Hij beschouwt zichzelf daarom als een rijk man. Hij komt uit een christelijke familie, maar werd in 1965, als jonge twintiger, vastgezet in de UMAP-kampen. Die afkorting staat voor Unidades Militares de Ayuda a la Producción, ‘militaire eenheden ter ondersteuning van de productie’. Het waren oorden van dwangarbeid voor mensen die als sociaal uitschot ongeschikt waren voor militaire dienst. Ze bestonden drie jaar en omvatten kampen voor homoseksuelen, Jehova’s-getuigen, baptisten en rooms-katholieken. Het werk bestond meestal uit twaalf uur per dag suikerriet hakken. Van de 35.000 gevangenen begingen er 180 zelfdoding, overleden er 78 aan marteling en belandden er ruim zeshonderd in de psychiatrie.

gebruikt voor iets goeds
Alberto bleef overeind dankzij zijn vrouw, teksten als Genesis 50:22, waarin Jozef als onderkoning van Egypte tegen zijn broers zegt: ‘Jullie zijn wel slecht voor mij geweest, maar God heeft dat gebruikt voor iets goeds. Want Hij had daar een plan mee’, en een uitzending van TWR, die hij hoorde in het werkkamp. TWR was in 1964 gaan uitzenden vanaf Bonaire, een jaar voordat González werd opgepakt. Toeval bestaat niet, dat weet González zeker.

In 2012 schreef hij een boek over zijn ervaringen in het concentratiekamp. Dat heet Dios No Entra en mi Oficina, God komt niet bij mij op kantoor. In het boek dat ook in het Engels is vertaald, zegt González dat het grootste gevaar van die periode niet het geweld en de dwangarbeid waren, of de willekeur van de ‘cabo’, de korporaal, een medegevangene die het bevel had over tien anderen, maar de ‘zonde in het eigen hart’. En juist daarom heeft hij geen enkele bitterheid; hij vergeeft iedereen die in Cuba meedeed aan de repressie. Zijn wil om ook met deze ‘nog steeds socialistische’ overheid samen te werken, is niet gespeeld. ‘Er is geen andere keuze. Cuba moet nog vrijer worden en dat kan alleen als staat en volk dat samen beseffen en doen. Het evangelie van Jezus Christus kan en moet daarbij een centrale rol spelen.’ <

Megavermogen voor Trans World Radio 
In oktober hoopt Trans World Radio op Bonaire de capaciteit uit te breiden tot 450.000 watt. Met hulp van Towers for Jesus zijn de vier masten op Bonaire van ruim 140 meter aangepast voor dit vermogen en de komende maanden wordt de nieuwe zender geïnstalleerd. Hiermee kunnen heel Cuba en het noorden van Zuid-Amerika worden bediend met programma’s die Jezus Christus bekend maken en het christelijk geloof relevantie geven in het alledaagse leven van miljoenen radioluisteraars. Van de benodigde 3,8 miljoen dollar is 90 procent binnen, vertelt Bernard Oosterhoff, ‘stationdirector’ bij TWR Bonaire.  


15 januari 2017

Gods Woord voor ieder dorp

Op zondag ochtend 8 januari is TWR Bonaire gestart met het uitzenden van een nieuw radio programma. Het is speciaal voor de Waiampi indianen, woonachtig in het Amazonegebied in Noord Brazilië. Evangelist Silas de Lima is de maker van het nieuwe programma met de naam 'Gods Woord voor ieder dorp'. Silas werkt al meer dan tien jaar als missionaris onder de Waiampi indianen. Hij spreekt zelf de taal.

Over dit nieuwe programma zegt hij: "het contact met de Waiampi is erg moeilijk omdat ze rondtrekken van dorp naar dorp. Radio zal de afstand naar hen verkorten want de radiogolven hebben geen last van bergen en struikgewassen. Het woord van God wordt nu in elk dorp op hetzelfde moment gehoord. Ik ken zelf de kracht van het Woord dat klinkt door de radio want ik werd zelf een gelovige tijdens het luisteren naar de radio. Dit nieuwe programma is een droom die ik al een paar jaar heb en God maakt het nu werkelijkheid! Het zal een zegen zijn voor de Waiampi en tot glorie en eer van onze Heer Jezus ".

De Waiampi zijn veelal analfabeet en hebben geen elektriciteit. Ze wonen in huizen met rieten daken, zonder muren. Het is niet gemakkelijk voor zendelingen en hulpverleners om de afgelegen dorpen te bereiken. Antropologen verbieden christelijke werkers en christelijke literatuur in het gebied. TWR Brazilië heeft ons gevraagd om te bidden voor de Waiampi. Vooral voor de nieuwe christenen onder hen. Bid ook dat ze de toegang tot radio’s met zonnepanelen zullen hebben en dat Jezus Christus hun leven mag veranderen. Johannes 5:14 zegt: "...want Ik leef en ook jullie zullen leven


4 januari 2017

The Death of Fidel Castro: A Time of Reflection 
 
Mariette Oosterhoff, is communications coordinator for TWR Latin America. She interviewed Alberto Gonzales after the death of former Cuban leader Fidel Castro. 
 
Mariette: What does the death of Fidel Castro mean for you personally and for the Christians in Cuba?  
Alberto: I was a young adolescent when I first heard about Fidel Castro. Since then, I have lived my life under his influence as leader and the primary governing ruler of this country. For almost six decades he was the individual who had the most influence on our nation. For this reason, and in obedience to Bible teaching about praying for those in authority, I have prayed to the Lord for him all these years. All of us will die one day. It would be good for all of us to live in such a way that when we are gone, others will thank God for the lives we lived and the legacy we left. 
 
Mariette: TWR began broadcasting from Bonaire in 1964. How has TWR brought unity and peace among the people of Cuba? 
Alberto: When I was quite young, I participated in the radio programs produced by my church and aired on a local radio station. But from the 1960s, production of Christian programming in Cuba was prohibited. Churches lost their radio ministries and could not promote their activities in any way. Christians were limited to the four walls of their churches to preach the Good News and grow spiritually. But TWR from Bonaire could be heard during that time. God provided a way for Cubans to hear about Jesus.  
 
Many Cubans have come to Jesus Christ as Savior through the transmissions of TWR Bonaire. For decades, families have gathered around their radios every night in the privacy Alberto with letters from Cuban listeners of their homes to receive spiritual nourishment for their faith and find the strength to confront their many difficulties. I know listeners who for years have preserved with great care and appreciation the letters and literature they received from TWR. Today in Cuba, there are many pastors and leaders who listened to TWR as children in the privacy of their homes. TWR has been a source of comfort for many and has also served to unite Christians, thanks to the purity in doctrine and the emphasis on the person of Jesus Christ. 
 
In the 1960s, production of Christian programming in Cuba was prohibited. Churches lost their radio ministries and could not promote their activities in any way. But TWR from Bonaire could be heard during that time. God provided a way for Cubans to hear about Jesus.  
 
Mariette: Do you mention the things happening in Cuba in your radio programs? 
Alberto: In the programs, I try to apply biblical teachings to the specific circumstances of living in Cuba, and I use stories from my 50 years of pastoral ministry. I choose topics that have to do with living with faith in a country that was officially atheist after the revolution, then declared “secular” in 1992. The listeners thank me for bringing them the hope of Christ. My ministry has been very blessed by their letters, phone calls, email, and by personally meeting them throughout the country.  
 
Mariette: How is Cuba moving toward more religious freedom? 
Alberto: Through the years, we have seen little by little that churches have greater possibilities for their work. People are free to choose to believe or not believe. Those who attend church don’t have to suffer as Christians  did years ago. Today there is more liberty to preach the gospel, and many churches gather in homes. I believe that the tough times we’ve been through have encouraged the Cuban people to realize their need of God and search for Him. People are more willing to admit their spiritual needs and listen to the Word of God. 
 
Mariette: With TWR upgrading the 800 AM signal to 450,000 watts, what does this mean for the people of Cuba? 
Alberto: We still can't broadcast the gospel using Cuban media, so it's as important as ever for TWR to be heard. TWR Cuba is working on new program productions that will be aired from Bonaire along with the other Spanish programs of TWR.  
 
With so many coming to Christ through TWR, it will only grow with this stronger signal that will blanket the whole country. Cubans still enjoy listening to the radio—all day long and before going to bed at night. What an opportunity to hear about the love of God! Cuban Christians have been asking for a stronger signal from TWR for years, and they will be so blessed when the Power Up project is complete. TWR’s Bible messages produce lasting fruit for eternal life. This is a true blessing for my country, for the entire Caribbean area and for Latin America. 


8 december 2016
From Bonaire to Swaziland

Benny, an experienced tower rigger from TWR Bonaire helps the team at TWR Swaziland.

The maintenance team at TWR Bonaire has many years of experience maintaining and rigging radio towers in a tough windy and salty climate. They work with a team of 5 people who work together very well.

Benny Saragoza is one of them. He is a local Bonairian, a tower rigger (climber) who loves the Lord and loves working for TWR. In November, 2016 he traveled to TWR Swaziland to train the team over there. 

Benny: ‘two years ago, Tim M. asked me to go to Swaziland. At that time, we were too busy with our own Power Upgrade project. But this November I had time. The trip from Bonaire to Swaziland was very long. When I arrived in Africa it was like a new world.

I met the guys over there. The idea was that I would teach the local guys how to do the job of working and maintaining the towers by themselves. With the training, I started at the beginning. The first week I taught a lot about tools. For example, I showed them how to work with a come-a-long. A come-a-long is a hand-operated winch with a ratchet to pull tension on the tower guy wires. I also taught them how to use a transit. This is a tool that allows us to see if the tower is straight and using it allows us to bring back the tower back into the right positions.

The next week we started practicing in teams. Because of bad weather two years ago, all the towers were not standing straight. So, we had to adjust the towers, working together. We used the tools. I encouraged the local men to ask a lot of questions. And later in the week after devotions, I said to the guys: ‘You are doing the job. I backed off and they did the work very well!’ We straightened most of the antennas. Now they can finish by themselves and maintain the towers.

Everywhere I went in Swaziland I saw people listening to small radios. When I asked them, “what channel are you listening to”, they said TWR Swaziland! So, that’s why this work is important. If something happens to the feedline, TWR will stay off the air for a long period.They need to keep going.

I feel very happy I can teach other people and help the gospel being broadcasted on our Island Bonaire, the Caribbean, Latin America and the whole world!’